Wat doet een Professional Outsider eigenlijk precies?
Simpel: ik bedenk oplossingen waarvan men zich afvraagt waarom niemand er ooit eerder opkwam. Voor Mensen en voor Merken. Natuurlijk, dat doe ik vanuit mijn ervaring als voormalig reclamemaker. Als strateeg, marketeer, creative director. Maar: het gaat veel verder dan dat. Mijn ervaring als ondernemer, reiziger, schrijver, investeerder, vader, spreker, curator, beroepsrebel, life hacker, filmfreak, online-adept, gedragsontwerper, storyteller, klein kind in de zandbak, wereldverbeteraar en coach (vreselijk woord, trouwens), krijg je erbij. In die zin was ik al een ‘design thinker’ nog voordat het woord überhaupt bestond – ik keek altijd al vanuit een totaal ander perspectief naar ‘problemen’. Vandaar dat ik ook nog nooit met een oplossing ben gekomen, die een ander ook had kunnen bedenken.
Van moeilijk doen is nog nooit iets of iemand beter geworden. Dus mijn brein snijdt lasergestuurd automatisch alle bullshit weg, prikt dwars door drogredenen, doorziet verkeerde beweegredenen en legt verbanden waarvan je niet eens wist dat ze bestonden (ik vaak ook niet, trouwens). Ik kom zo snel mogelijk tot de kern. Meestal binnen een seconde of 30, 40. Hooguit. Ik versimpel je leven, je denken, je bedrijf, je businessplan, je denken, je marketing, je boodschap en breng altijd alles weer terug naar de essentie. Pas dan gaan we verder.
Dat doe ik ook nog eens op een vrij rigoureuze manier. In drie zinnen, die ik zo op een bierviltje zou kunnen zetten, zou het neerkomen op: “Ik geef je je energie, je magie, je inspiratie en je bezieling terug. Ik laat je wankelen. En zet je dan weer rechtop”. In de breedste zin van het woord.
Ik ben en blijf altijd een outsider, dus ik kan dat alleen vanaf de zijlijn. Een dienstverband zit er niet in. Zodra ik tot het meubilair ga behoren, kan ik mijn werk niet meer doen. Een pure marketingcommunicatieklus neem ik alleen nog aan als het onderwerp me persoonlijk raakt en de opdracht complex genoeg is. Van simpele dingen val ik namelijk in slaap.