Over de grens tussen illegaal en legaal.
Daar sta je dan. Of zit je dan. Met een zwemvest om, op de rand van een wankele rubberboot. Je laatste 3.000 euro cash betaalt aan een 19-jarige mensensmokkelaar. Die je waarschijnlijk nooit meer terugziet. Ook niet als je het wél overleeft.
Je bent één van de velen. Eén van de paar honderdduizend, inmiddels. Waarover bladen als Elsevier, Le Monde en Bild schrijven dat je slechts op luxe doorreis bent. Naar Zweden, Nederland of Duitsland. Omdat daar de uitkeringen nu eenmaal hoger zijn. Zegt men. Denkt men.
Nog net op tijd weet je je 3-jarige zoon vast te grijpen – die sloeg bijna overboord. Je ogen flitsen naar je vrouw. Gelukkig – zij heeft jullie oudste dochter stevig vast. Zwemvest tegen zwemvest. In leven blijven is het enige dat telt. Liefst met het hele complete gezin.
Hoe illegaal is het eigenlijk, als je een beter leven zoekt? Zouden wij omgekeerd niet hetzelfde doen, als er elke dag raketten neerkomen op woonwijken in Woerden? Als de geheime dienst in Rotterdam razzia’s houdt of je je leven niet zeker bent door de mijnenvelden tussen Halfweg en Amsterdam?
Ondertussen ontwricht de samenleving. Lijkt het. Er zijn voorstanders, tegenstanders, en gewoon: mensen die zich zorgen maken. Of gewone mensen die iets doen. Hoe dan ook. Linksom, rechtsom: we hebben er mee te maken, en we lezen er elke dag over.
Maar: eerlijk is eerlijk – we hebben nog geen enkel zinvol plan gezien. Ook geen druppels op gloeiende platen. En daar willen wij iets aan doen – ja: ook als dat discussie oproept.
Wat weinig mensen weten, blijkbaar ook politici niet, is dat je als je als asielzoeker een bedrijf begint in Nederland, direct een verblijfsvergunning hebt. Start een BV, ga aan de slag, en je vermijdt langdurige trajecten in tragische centra met vaak valse hoop. Waar je maximaal 14 euro per week extra krijgt, als je elke dag de sporthal veegt.
Wedden dat er tussen mensen die huis en haard verlaten, juist ook veel durfals zitten voor wie ondernemersrisico niks met levensgevaar te maken heeft? Die gráág de handen uit de mouwen steken om zélf iets van hun leven te maken?
De Stichting ‘Incubators for Immigrants’ gaat die ondernemende vluchtelingen in elk geval een kickstart geven – mits hun businessplan natuurlijk relevant, haalbaar, origineel, schaalbaar en creatief is.
De Stichting wordt op vele manieren ondersteund (van idee tot operatie) door tientallen bekende en minder bekende Nederlandse ondernemers, die geloven in de maakbaarheid van je eigen leven.
Initiatiefnemer van de stichting, is de INCO Business Group met vestigingen in Breda, Amsterdam, Antwerpen en Dubai.
En aan die vestigingsplaatsen, je voelt het al, kleven direct allerlei vooroordelen (had u dat ook?). De INCO Business Group opereert volgens velen op het snijvlak van legaliteit. Naast dat we buitenlandse ondernemers helpen aan een BV in Nederland, helpen we namelijk ook nog weleens Nederlandse ondernemers om fiscale redenen naar het buitenland.
Als daar iemand niet over moet zeuren, is het de Nederlandse regering. Die faciliteert voor grote internationale bedrijven als Apple, Facebook, U2, Starbucks en IKEA je reinste belastingontduiking door van Nederland een belastingparadijs te maken – behalve voor haar eigen inwoners dan.
Om nog maar te zwijgen van de 60 euro per dag die het Binnenhof betaalt aan Quote 500 miljonairs, om asielzoekers op te vangen. Dat is úw geld, wist u dat?
Door de ‘Stichting Incubators For Immigrants’ te helpen een vliegende start te maken, gaat de INCO Business Group in elk geval iets doen. Voor elke Nederlandse belastingvluchteling die wij naar het buitenland helpen, helpt de Stichting een politieke vluchteling om een bedrijf te starten in Nederland. Dat is onze bijdrage, en verder hopen we dat goed voorbeeld doet volgen.
Is dat het op het randje? Ja. Maar dat interesseert ons eigenlijk niet zoveel. Links Nederland kan er moeilijk iets tegenin brengen – we helpen immers vluchtelingen aan een menswaardig bestaan. En rechts Nederland zal ook naar woorden moeten zoeken. De buitenlanders die we het land in helpen, gaan namelijk niet hun hand ophouden.
En ach: wat links en rechts ook vinden – er gebeurt tenminste wat.
U bent van uitgenodigd om mee te doen. De Stichting zoekt nog mede-ondernemers die willen helpen met het beoordelen van de businessplannen van de vluchtelingen. De Stichting zoekt nog mede-investeerders die het vluchtelingenprobleem als entrepreneurs willen aanpakken. En de Stichting zoekt nog mensen die willen doneren, om dit plan langer in de lucht te kunnen houden.
Met een beetje geluk hebben ze binnenkort de ANBI status.
Dus is dat nog belastingvrij ook.