Hoe een klus die ik in eerste instantie niet wilde doen, leidde tot een maatschappelijke beweging op basis van een ‘loophole’ in de wet. Een ondernemer vroeg mij hem te helpen om zijn bedrijf dat andere ondernemers hielp bij …
Hoe een klus die ik in eerste instantie niet wilde doen, leidde tot een maatschappelijke beweging op basis van een ‘loophole’ in de wet. Een ondernemer vroeg mij hem te helpen om zijn bedrijf dat andere ondernemers hielp bij …
Een ondernemer vroeg mij hem te helpen om zijn bedrijf dat andere ondernemers hielp bij belastingontwijking te herpositioneren. Nu is belastingontwijking in tegenstelling tot belastingontduiking niet illegaal. Maar toch. Helemaal lekker voelde het niet. Ik ben nogal principieel in het aannemen van klussen. Maar ik mocht dan een beetje met mijn hakken in het zand staan, met de eigenaar van het bedrijf had ik wél een leuke klik. Tijdens een gesprek vertelde hij me dat asielzoekers die zich bij binnenkomst inschrijven in de KvK binnen 2 weken een status krijgen, en niet 14 maanden doelloos op kosten van de staat in een AZC hoeven weg te teren. Ik wist niet wat ik hoorde. Een gat in de wet! Samen met mijn constante neiging om mensen te inspireren om te (gaan) ondernemen en in oplossingen te denken én de afspraak met de klant dat hij deze ondernemende nieuwkomers zou gaan financieren, ontstond er een win-win-win-situatie. En een incubator voor asielzoekers: Incubators For Immigrants. Dat moest alleen nog even aan de wereld kenbaar gemaakt worden.
Ga daar maar aan staan.
Er werd me gevraagd om de incubator op te zetten, zowel in organisatorische als in pr-technische zin. Binnen 4 weken moest het bedrijf staan, binnen 6 weken moest het de wereld ingeslingerd worden. Ondanks de haast, was het zaak om gedegen te werk te gaan – het initiatiefnemende bedrijf lag onder een vergrootglas en de materie van nieuwkomers is een delicate, ook in politiek opzicht. Met zulke kaders wil je geen risico’s nemen, of slordig zijn. Naast mijn ervaring in het opzetten van bedrijven en maatschappelijke initiatieven/bewegingen, was er ook behoefte aan mijn netwerk.
Ik dook mijn balboekje in, en haalde er allerlei inhoudelijk relevante medestanders bij – ik formeerde het Stichtingsbestuur, de Raad van Advies. Daarnaast bemoeide ik me met de positionering, de PR, de marketing en de communicatie. Dit was bij uitstek een gelegenheid voor een mooie 1/1 pagina long copy in mijn favoriete krant het FD – die én het idee op zich zouden genoeg zijn voor wereldwijze press covering.
Een introductie die klonk als een klok: er is geen nieuwsuitzending waar we niet op waren, geen krant waar we niet in stonden. De copy van de advertentie wordt nog steeds beschouwd als een van mijn besten ooit (door anderen, hoor). Als je wilt: hij is hier na te lezen. De Stichting Incubators For Immigrants bestaat nog steeds, alleen ik heb het losgelaten. Ik ben van het bedenken, het opzetten, het in de wereld zetten, het verbinden en van de explosieve start. Marathons loop ik niet, en op de winkel ga ik ook niet passen.
Jeroen Leinders – Strategie, Concept
René van Alphen – Design.